Duomo

Vind 12 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Milaan

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd Milaan bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Italianen feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen Stedentrips zorgt ervoor dat je voorbereid begint aan je stedentrip Milaan!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Italië geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Ambulance: 118
Politie: 113
Brandweer: 115

Bijzonderhedenomhoog

Roken is verboden in alle gesloten publieke ruimtes waaronder restaurants, cafés en discotheken.

Feestdagenomhoog

Nationale feestdagen waarop winkels en kantoren gesloten zijn:

1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Epifania (Driekoningen)
Pasen (zondag en maandag)
25 april - Bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
8 december - Dag van de Onbevlekte Ontvangenis
25 en 26 december - Kerstmis

Daarnaast kennen afzonderlijke steden ook nog aparte feestdagen waarop de patroonheilige geëerd wordt. De winkels en kantoren zijn dan eveneens gesloten. Dit is voor Milaan op 7 december: Sant’Ambrogio.

Klimaatomhoog

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat, al kunnen de temperaturen tussen noord en zuid behoorlijk verschillen. De winters in Milaan kunnen koud, nat en mistig zijn (met uitschieters naar -10°C) en er kan ook sneeuw vallen. De zomers zijn er warm: de temperatuur zakt zelden onder de 30°C. De beste perioden om de stad te bezoeken zijn in het voor- en najaar wanneer de lucht blauw is en de temperatuur rond de 20 graden.

Openingstijdenomhoog

De algemene openingstijden van winkels zijn van 09:00 tot uiterlijk 20:00. De meeste winkeltjes in Milaan sluiten tijdens de siësta (13.00 - 16.30). Normaal gesproken zijn winkels op zondag gesloten. Tegenwoordig zijn er toch veel winkels geopend, vooral in het toeristenseizoen.

Tijdzoneomhoog

GMT+1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT+2. In Milaan is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In Italië wordt net als in Nederland betaald met de Euro. Het enige verschil is dat in Italië nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen (gepind) worden.

Vervoer

In het centrum

In de stad

Het vervoersnetwerk van Milaan zit goed in elkaar. Er zijn 3 metrolijnen: de rode lijn van het westen naar het noorden, de groene lijn van het zuiden naar het oosten en de gele lijn van het noorden naar het zuiden. Er zijn verschillende soorten kaartjes zijn verkrijgbaar bij kiosken en metrostations. Ook rijden er uiteraard genoeg trams en bussen. De routes en lijnen hiervan zijn ook op de site van ATM te vinden.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Vervoer vanaf Malpensa
Er zijn veel manieren om van Malpensa naar het centrum te reizen. De goedkoopste manier blijft het openbaar vervoer. Zo rijdt er de Malpensa Express vanaf station Cadorna. Deze trein rijdt van ca. 6 uur 's ochtends tot half 9 's avonds. Tot een uur of 11 's avonds wordt deze rit overgenomen door de bus. Stempel je kaartje op het station voor je de trein in gaat.

Een andere optie is de Malpensa Shuttle, die ca. elke 20 minuten van 04:30 tot 00:00 rijdt. Deze shuttleservice rijdt vanaf het centraal station van Milaan, Piazza Luigi di Savoia naar Terminal 1 en 2. Ook de Malpensa Bus Express is een optie. Deze rijdt elk half uur van ca. 5:15 tot 22:35 vanaf het centraal station in Milaan.

Een veel minder goedkope optie is de taxi. Voor een ritje naar het centrum ben je ca. €75,- euro kwijt.  

Vervoer vanaf Linate
Linate heeft geen treinstation. Er rijdt een shuttlebus naar het metrostation San Babila, vanaf hier kan een metro naar het centrum genomen worden. Elk half uur vertrekt er voor €3,- een bus van de maatschappij StarFly naar het centraal station van Milaan.

Omdat Linate zo dicht bij het centrum ligt, is een taxi in dit geval ook een goede optie. Een ritje kost ongeveer €15,-.

Vervoer vanaf Bergamo
Bergamo heeft geen treinstation, maar er rijdt wel elk half uur een shuttlebus. Deze bus rijdt tussen ca. 06:00 en 00:00 en kost nog geen €2,- p.p. Een andere optie is het gebruik van de taxi, deze staan voor de aankomsthal. Houdt er rekening mee dat dit niet goedkoop is. De prijs ligt rond de €100,-.(tijden en prijzen onder voorbehoud).

Wijken

Brera

Brera

Brera is een exclusieve en trendy wijk ten noorden van het Centro Storico in Milaan en echt een aanrader. De wijk wordt ook wel 'klein Parijs' genoemd vanwege de bohémien sfeer die er hangt dankzij kunstenaars, avant-garde boetiekjes, terrasjes en het uitstekende uitgaansleven. Het is een heerlijke plek om rond te wandelen door de kleine straatjes en steegjes langs oude kerkjes én 18e-eeuwse paleizen en galeries.

Centro Storico

Centro Storico

Het Centro Storico is het historische centrum van Milaan en ligt logischer wijze middenin de stad. Hier bevinden zich vele historische hoogtepunten met als kern het schitterende Piazza del Duomo. Voor de Romeinen was dit al het middelpunt van de stad en tegenwoordig passeren duizenden mensen per dag dit plein. Er is hier dan ook veel te zien. Aan het Piazza del Duomo staat een van de meest indrukwekkende kathedralen van de wereld: de Duomo Santa Maria Nascente. De basiliek is gigantisch groot en de witmarmeren voorgevel wordt gesierd door maar liefst 2300 beelden.

Magenta

Magenta

Magenta ligt ten vlak ten oosten van het Centro Storico, het centrum, van Milaan. Dwars hier doorheen loopt de Corso Magenta. Deze straat ligt hier al sinds de 3e eeuw na Chr. toen Milaan de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk was. Meer over de eeuwenoude geschiedenis van Milaan en historische opgravingen van andere culturen kun je zien in het Museo Archeologico in deze straat. Hier tegenover staat het imposante Palazzo Litta.

Monte Napeleone

Monte Napeleone

Monte Napeleone, ten noordoosten van het Centro Storico, is dé wijk van alle shop-aholics, fashionfreaks, it-girls en iedereen met een gigantisch budget en de behoefte om er helemaal volgens de laatste mode bij te lopen. Milaan staat natuurlijk bekend als modehoofdstad en dat is goed te merken in deze wijk vol design, kleding en schoenen. Hier bevindt zich de Gouden Vierhoek: een voetgangersgebied rond de Via della Spiga, de Via Sant'Andrea, de Via Borgospesso en de Via Monte Napoleone.

Ticinese en Navigli

Ticinese en Navigli

De charmante wijken Ticinese en Navigli, ten zuidwesten van het centrum van Milaan, zijn een interessante mix van oud en nieuw, en van authentiek en vooruitstrevend. Er wonen mensen die er al hun hele leven hun huis hebben maar ook komen er steeds meer yuppen � de 'Milano Bene' (zij die het hebben gemaakt) - te wonen. Veel oude appartementen zijn gerenoveerd en worden tegenwoordig bewoond door architecten, kunstenaars en couturiers.